Понеділок, 05 лютого 2024 14:44

Здобувачі освіти та штучний інтелект: нові можливості у вивченні англійської мови

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Сучасні учасники освітнього процесу давно знають абревіатуру ШІ (AI), адже штучний інтелект (artificialintelligence) став невід’ємною частиною вивчення багатьох предметів, у тому числі й англійської мови. І хоча вчителі вже встигли помітити проблеми, які може створити ШІ в опануванні дисциплін, давайте звернемо увагу на перспективні можливості сучасного відкриття.

Звісно, штучний інтелект не здатний замінити викладача, але може розкрити додаткові можливості для здобувачів освіти. Так, беззаперечними плюсами опанування мови на заняттях та позаурочно є персоналізоване навчання, відсутність страху зазнати невдач, миттєвий зворотній зв'язок, адаптація матеріалу відповідно до потреб учня, глибше залучення у процес вивчення предмету.   

Cеред додатків для опанування англійської мови на основі штучного інтелекту, які допомагають розвивати різні види мовленнєвої діяльності, великою популярністю користуються Lingvist, Duolingo, Quizlet, Grammarly, MagicMedia, усіма улюблений ChatGPT та безліч інших. Розглянемо особливості деяких з них.

Lingvistпрацює на основі штучного інтелекту та машинного навчання, саме тому уроки ускладнюються в міру того, як користувачі прогресують на основі помилок, які вони зробили раніше. Безкоштовна версія інструменту навчить до 3000 найпоширеніших слів та основній граматиці. Для створення відповідних модулів додаток збирає дані зі статей, субтитрів до фільмів, книг тощо. Lingvist також використовує метод інтервального повторення, тобто частіше використовує матеріал, у якому учень помилявся і дає змогу швидко проходити вже освоєний. Також додаток дає підказки зі статтями граматичного матеріалу, коли відповіді неправильні.

Duolingo — ще одна безкоштовна програма для вивчення мов, яка використовує ШІ, машинне навчання та гейміфікацію, щоб зробити вивчення англійської веселим та захопливим. Додаток використовує функцію машинного навчання відому як «пташиний мозок» (“birdbrain”), яка може обчислити ймовірність засвоєння учнями того чи іншого матеріалу, тому правильні та неправильні відповіді дозволяють регулювати складність конкретного уроку. Іншими словами, якщо система вважає, що ви дасте правильну відповідь, вона запропонує інший варіант з вірогідністю вашої неправильної відповіді у 70%. Однак, якщо ви погано впораєтесь, додаток полегшить завдання.

Quizlet — далеко не новий, але досі один з найпопулярніших безкоштовних сайтів. Учні починають зі створення власних навчальних комплектів з термінами та визначеннями. Далі вони можуть додавати зображення, копіювати та вставляти інформацію з іншого джерела або використовувати готові матеріали. Користувачі можуть повторювати матеріал, перемішувати або слухати аудіо, відслідковувати правильні/неправильні відповіді та перевіряти ще раз ті, які пропустили. Також є опція, що дозволяє створити тест на основі вивчених карток.

GPTChat підходить для більш досвідчених шанувальників англійської і дає можливість робити запит на будь-яку тему та вести своєрідний діалог на задану тематику. Ця система ШІ може взаємодіяти зі студентами у вигляді віртуального асистента, який допомагає їм практикувати англійську мову через вдосконалення навичок усної та писемної взаємодії.

Сайт Grammarly використовує ШІ для автоматичної перевірки граматики, правопису та стилю в англійському тексті, що може стати корисним помічником у написанні есе, творів, досліджень з певної теми тощо.

MagicMedia допомагає створювати фотографії та відео на основі опису. Для цього достатньо увести текст та побачити, як бажаний образ чи явище оживає. Застосунок стимулює учнів точно описувати те, що вони хочуть отримати в результаті та розвиває навички писемного мовлення. 

Отже, інструменти штучного інтелекту в епоху людей і машин є потужним засобом заохочення учнів на шляху до вивчення англійської мови, а також незамінним помічником викладачів, що полегшує як підготовку до заняття, так і перевірку завдань. Однак не забуваймо, що лише людина має душу, емпатію та творчість, а отже може вести справжній щирий діалог, яка б то мова не була.

Учитель англійської мови Землякова А.-М.А. 

Прочитано 87 разів
Web Analytics
monarchy-univalent