П'ятниця, 15 грудня 2023 20:50

Цифровізація психологічного контенту

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

У ХХІ столітті цифрові технології дають багато можливостей. Для працівників психологічної служби це сучасний інструмент цікавого висвітлення актуальних тем. Так у рамках акції «16 днів проти насильства» психологом ліцею Світланою Солдатенко були використані пізнавальні онлайн-квести та ігри, які дали можливість учасникам освітнього процесу у звичній для них цифровізованій формі проаналізувати  непрості психологічні теми.

Ігрофікований квест «Живи без ілюзій» (ГО Ла Страда – Україна) сприяв підвищенню рівня знань молоді про домашнє й гендерно зумовлене насильство, сформував у ліцеїстів навички створення безпечного середовища. У ході онлайн-квесту учні допомагали таким же юним дівчатам і хлопцям розпізнавати аб'юз у стосунках, який у подальшому може стати основою для домашнього насильства. У кінці гри герої зняли рожеві окуляри й завершили токсичні стосунки, а ліцеїсти за допомогою декількох вправ змогли дослідити екологічність власного життя.

Для підвищення обізнаності з правилами безпечних подорожей за кордон, профілактики торгівлі людьми, потрапляння в рабство Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні розробило тематичний онлайн-квест. Під час віртуальної пригоди старшокласники побачили, що може статися, якщо вони приймуть або відхилять низку ризикованих пропозицій під час поїздки. По завершенню онлайн-подорожі ліцеїсти отримали аналіз прийнятих рішень, поради щодо безпечних подорожей і Сертифікат про проходження квесту.

Онлайн-гра «(НЕ)підкупність» (Проєкт із критичного мислення Uchoose.info.)  як своєрідний симулятор життя, розроблений на базі типових ситуацій, пропонувала учням ситуації, які можна було вирішити чесно й законно або не дуже. Тож у ході гри дівчата й хлопці кожного разу вчилися робити правильний вибір, відстоювати свої права, збирати бали для «Антикорупційної карми» й будувати безпечне середовище.

Звичайно, у ході акції «16 днів проти насильства», окрім цифровізованих, були використані й традиційні форми роботи: тренінги, інтерактиви, презентація Довідника безбар'єрності (путівника з коректного спілкування з людьми з інвалідністю), зустрічі з інспектором сектору ювенальної превенції Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області, Ніжинським міським молодіжним центром, поширення просвітницьких матеріалів та ін.

Групові та індивідуальні, цифровізовані й традиційні… Усі форми роботи протягом 16-денного періоду акції були об’єднані єдиною метою – «Будувати разом безпечне середовище, вільне від будь-яких форм насильства!»

Світлана Солдатенко, психолог ліцею

Прочитано 127 разів
Web Analytics
monarchy-univalent