Середа, 15 листопада 2023 20:00

МОВНИЙ КВІЗ «Я – ЗНАВЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ!»

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Мова – це духовне багатство народу. Щоб любити — треба знати, а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну сутність мови, треба її відчувати.

Сьогодні для нас мова – це не просто цінність, а ще й зброя, духовний код нації. Бути УКРАЇНЦЕМ і розмовляти УКРАЇНСЬКОЮ означає бути собою: думати УКРАЇНСЬКОЮ, молитися УКРАЇНСЬКОЮ, творити УКРАЇНСЬКОЮ, вивчати, вчити, пишатися й захищати УКРАЇНСЬКУ!

Саме в такому дружньому колі дев’ятикласників, ліцеїстів та педагогів 15 листопада відбувся мовний квіз «Я – знавець УКРАЇНСЬКОЇ!» Усі присутні змогли вкотре переконатися в поетичності, мелодійності українського слова, яке чарує всіх, хто читає або слухає його. Це зміг довести львівський юрист Богдан Косів, який прямував до Відня разом з англійцем, італійцем та німцем, між якими виникла суперечка, чия ж краща мова, кoтpiй з них нaлeжить cвiтoвe мaйбyтнє. Українець усіх уважно вислухав і промовив: – Ви ж пo cyтi нiчoгo нe cкaзaли пpo бaгaтcтвo й мoжливocтi вaших мoв. Чи мoгли б ви нaпиcaти нeвeликe oпoвiдaння, у якoмy б yci cлoвa пoчинaлиcя з однієї й тієї ж літери? – Нi. нi, нi! Цe ж нeмoжливo, - відповили англієць, німець та італієць. – Вашими мoвaми нeмoжливo, a нaшoю – пpocтo, - і здивував усіх оповіданням «Перший поцілунок», де кожне слово починалося з літери «П».

Учні математичного А класу зіграли з дев’ятикласниками в гру «ПРАВДА/НЕПРАВДА. Наскільки добре ви володієте українською?», де майбутні вступники змогли проявити себе кмітливими, ерудованими знавцями української мови. Разом з ліцеїстами та незрівнянними вчителями української мови порозгадували лінгвістичні задачі та головоломки, «намалювали» філологічні пейзажі з крилатих висловів.

На згадку про зустріч кожен дев’ятикласник отримав лист від УКРАЇНСЬКОЇ, у якому Її Величність Мова поділилася унікальними секретами грамотності, які стануть у пригоді. Захід завершився з Україною в серці, адже мова – це код нашого народу, зброя, яка вела, веде й завжди вестиме українців до ПЕРЕМОГИ! 

Марина БУРЛЬОВА, учитель української мови

        

 

Прочитано 125 разів
Web Analytics
monarchy-univalent