Середа, 01 листопада 2023 22:23

ЧИСЛО, ПРОСТІР І ЧАС В УКРАЇНСЬКОМУ ВИМІРІ НІЖИНСЬКОГО ЛІЦЕЮ

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Які дати, на вашу думку, мають стосунок до історії та розвитку української мови? Яка дата є визначальною для української державності? Яка історична подія найбільше вразила вас? Яка дата у вашому житті була переломною? Чому число, простір і час є найважливішими абстрактними поняттями, якими оперує людина, пізнаючи світ?

Так першого листопада розпочався інтегрований урок з української мови та літератури для учнів другого курсу історичного класу, проведений учителями ліцею Петрик О. М. та Даньшиною Т. М. і приурочений до Дня української писемності та мови. Його змістове наповнення допомогло ліцеїстам зрозуміти, як знання з української мови, літератури, історії формують культурний образ нації та є невіддільною частиною нашої ідентичності.

Опанувати тему «Складні випадки відмінювання числівника» допомогла віртуальна екскурсія історичними місцями Ніжина, подорож у далеке минуле, аж до текстів усної народної творчості, мандри сторінками творів відомих українських письменників.

Упевнено крокуючи історичними місцями древнього Ніжина, пізнаючи його велич і красу, учні разом із тим знаходили правильні відмінкові форми числівника. Граматичні особливості цієї частини мови юні дослідники представили, відкривши портал у минуле – пригадуючи прислів’я, приказки, афоризми з компонентом «кількісний чи порядковий числівник».

Упізнати числівники й правильно відтворити їхню форму допомогли вірші відомого українського поета, іменем якого названа центральна площа Ніжина, – Івана Франка.

Профільне спрямування класу – історія – допомогло створити не лише містичність подорожі, а й наповнити її конкретною історичною інформацією, цікавими фактами та подіями, у яких головна роль відведена числівникові. Запрошуємо до «числівникової» подорожі й Вас!

(Олена Петрик)

 

Більше тисячі років тому на берегах ріки Остер постало славетне місто Ніжин...

Роки. Століття. Шість епох. Чимало пройшло часу, але у минуле нас повертають аж сто сімнадцять пам’яток архітектури. В обрисах могутніх соборів, монастирів та церков так і застиг час... Храмів у місті зо двадцять. Цікаво, але комплекс релігійних споруд побудований так, що коли поглянеш із висоти, то можеш помітити форму хреста. І саме це знамення оберігає наше місто від біди, війни, ворога...

Саме в Ніжині був центр Ніжинського полку, що складався спочатку з десяти сотень, а згодом – з тридцяти шести. Тому й не дивно, що Ніжин – головна ударна сила тодішньої Гетьманщини. Усім відомо, що легендарна Чорна Рада відбулася у червні тисяча шістсот шістдесят третього року в Ніжині, де гетьманом обрали Івана Брюховецького.

Загалом місто є осередком п’ятьох національних культур: української, ассирійської, грецької, єврейської та польської. Але саме греки передали для нас у спадок Ніжин – гідний, славний. І храми, і перша аптека з кав’ярнею, і декілька рецептів славнозвісних огірків – усе це завдяки грекам!

Тисяча вісімсот двадцять перший рік є значущим для Ніжина, оскільки саме в цей час з’являється на навчання Микола Гоголь, хлопчик дванадцяти літ. Його перебування в міській альма-матер тривало сім років. За цей час з’явилося кільканадцять художніх творів авторства славного письменника.

Враховуючи давню та цікаву історію міста, можу впевнено сказати, що Ніжин посідає чи не перше місце в акції «Сім чудес України: історичні міста та містечка». І так буде завжди, бо Ніжин – місто-гордість! Місто майбутнього! Моє місто!

(Богдан Татаренко)

Прочитано 125 разів
Web Analytics
monarchy-univalent