П'ятниця, 27 жовтня 2023 21:51

РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

27 жовтня 2023 року українці всього світу долучилися до написання всеукраїнського диктанту національної єдності, що має назву «Дороги України». Захід відбувся у День української писемності та мови. Цю подію започаткувала команда Українського радіо 24 травня 2000 року для єднання навколо мови. Перший в Україні диктант присвятили дню Кирила і Мефодія. Відтоді Радіодиктант проводять щороку, але завжди у День української писемності та мови. Рекорд наймасовішого написання диктанту на одній локації встановив Київський університет імені Бориса Грінченка 2014 року. Тоді в написанні взяли участь 689 людей. З 2015 року розпочався процес диджиталізації, тож звичний формат Радіодиктанту поширився на телеканали та соціальні мережі. Відтоді написані диктанти можна сканувати або фотографувати, а також надсилати електронною поштою. У 2018 році диктант писали у Великій Британії, Іспанії, Італії, Португалії, Чорногорії, Франції, Туреччині, ОАЕ, Лівані, Молдові, Польщі, Німеччині та США. 9 листопада 2019 року google-запит «Радіодиктант» став найпопулярнішим серед української інтернет-авдиторії. У 2020 році Радіодиктант уперше писали учасники української антарктичної експедиції станції «Академік Вернадський», відтоді роблять це щорічно. До Радіодиктанту-2022 приєдналась рекордна кількість учасників: пів мільйона людей на шести континентах. Українці писали в бомбосховищах, укриттях, на фронті та в іноземних студіях. Радіодиктант торік набрав понад мільйон переглядів у мережі «TikTok» за декілька годин. До флешмобу долучилися й іноземці. Щороку акція набуває все більшого розмаху й об’єднує українців з усіх куточків світу в боротьбі за власну ідентичність та свободу.

Сьогодні диктант розпочався об 11.00. Ніжинський ліцей Ніжинської міської ради при НДУ ім. М. Гоголя цьогоріч також долучився до цієї визначної події. Працівники закладу зібралися в затишній авдиторії, щоб перевірити свій рівень володіння державною мовою та продемонструвати злагодженість і власну свідому позицію.

Варто закцентувати увагу на темі диктанту, яка була актуальною та щемливою. Під час написання неможливо було перейматися лише дотриманням мовних норм (орфографічних та пунктуаційних), адже картини, що поставали в уяві, не могли залишити нікого байдужим. Так чи інакше війна вплинула на кожного з нас, залишивши свій гіркий відбиток та долях українців. Слухаючи рядки, ми бачили мешканців нашої країни та усі її найпотаємніші куточки: такі різні та рідні водночас, адже всі вони пов’язані з безцінними спогадами. Українські дороги вели нас до близьких та друзів, ставали інструментом пізнання рідної землі… Диктант має виняткову функцію: об’єднує українців спільною справою, пробуджує в них почуття патріотизму та гордості за власну країну, навіює теплу ностальгію, а найголовніше – вселяє надію і віру, наголошуючи на стійкості, незламності українського народу, його сталевому дусі.

Зазвичай диктант, окрім працівників, писали студенти ліцею, але нині на цю дату припали осінні канікули, тож учні перевіряли свій рівень знань та навичок удома.

Авторкою тексту цього року стала українська поетка й перекладачка Катерина Калитко, а читав його український актор Олексій Гнатковський, відомий своєю роллю Івана Довбуша у фільмі Олеся Саніна «Довбуш».

Радіодиктант звучав на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура; наживо в етері телеканалу та на сайті Суспільне Культура; на YouTube-каналі Українського Радіо та на Facebook-сторінках Суспільного. Отже, до написання могли долучитися всі охочі, а потім перевірити себе, надіславши роботи на вказану адресу.

Учитель української мови Бондаренко Ірина.

Прочитано 162 разів

Галерея зображень

Web Analytics
monarchy-univalent