Середа, 05 квітня 2023 19:25

Колегія директорів закладів освіти

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

5 квітня на базі Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім. М. Гоголя відбулася колегія директорів закладів  освіти, де розглядалося питання проведення експерименту за темою «Організаційно-педагогічні умови розвитку освітнього середовища ліцею в період реформування профільної освіти» на базі Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім. М.Гоголя.

Зустріч розпочалася зі вступного слова начальника Управління  освіти Ніжинської міської ради Чернігівської області Градобик В.В., яка ознайомила присутніх з порядком проведення колегії та передала слово заступнику начальника Управління освіти Пономаренко Н.О. Під час виступу Надія Олексіївна наголосила, що реформування профільної освіти є на сьогоднішній день вимогою часу й кожен освітній заклад  має бути готовим до таких змін. Саме тому для керівників ЗО був проведений тренінг, під час якого управлінці, об'єднавшись у групи, спільними зусиллями будували та представляли свою модель успішного закладу ІІІ ступеня. У результаті такої практичної роботи вдалося з'ясувати сильні та слабкі сторони у створенні закладу загальної середньої освіти профільного рівня.

З порадами, цінними ідеями щодо того, як уникнути «підводних каменів» у процесі створення успішного ЗЗСО ІІІ ступеня, перед керівниками виступила начальник Управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Маханькова Т.М. Зокрема, особливу увагу Тетяна Михайлівна звернула на нормативно-правові засади формування мережі закладів освіти громади.

Досвідом створення та організації освітнього процесу в закладі загальної середньої освіти профільного рівня (ліцею) поділилися педагоги Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім.  М. Гоголя. Крапив'янська Л.В., т.в.о. директора ліцею, ознайомила присутніх з історією створення, особливостями діяльності закладу та тими результатами, які на сьогоднішній день роблять ліцей успішним. Гавій В.М., науковий керівник дослідно-експериментальної роботи, розповіла про організаційно-педагогічні умови розвитку освітнього середовища ліцею в період реформування профільної освіти, зосередивши увагу на меті, етапах та завданнях, серед яких провідним є професійне самовизначення ліцеїстів. Про психологічний супровід професійного самовизначення ліцеїстів в умовах профільного навчання розповіла психолог ліцею Солдатенко С.В. та поділилася досвідом роботи «Центру допрофесійної освіти», який функціонує в ліцеї.

Невід'ємною частиною діяльності будь-якого закладу освіти є учні, які й визначають його результативність. Ніжинський ліцей Ніжинської міської ради при НДУ ім. М.Гоголя щорічно має призерів не тільки в конкурсах, олімпіадах, але й у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Плідна робота ліцейського наукового товариства дарує закладу дипломантів І, ІІ, ІІІ ступенів на різних етапах конкурсу. Свої напрацювання та дослідження у вигляді постерів учасникам колегії презентували Блоха Марія, Самойленко Валерія, Боришкевич Катерина, Пушенко Олександр, Литвинов Володимир, які цього року стали призерами ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Кіндєєв П.В., учитель інформатики, презентував керівникам закладів освіти STEM-лабораторію, продемонструвавши інструменти, які використовують учителі під час проведення занять з різних предметів, а також наголосив на тому, що активно впроваджуючи STEM-технології в освітній процес, педагоги з учнями створюють та втілюють у життя різноманітні проєкти. Зокрема в рамках американо-українського проєкту,  ліцеїсти працюють над виготовленням підводного дрона для дослідження дна річки Остер міста Ніжина. Реалізація цього проєкту відбувається за підтримки та в тісній співпраці зі студентами Університету штату Флорида. Присутні мали можливість побачити конструкцію дрона, деталі якого учні виготовляють на 3D принтері в STEM-лабораторії.

Презентація ліцею, як закладу профільної освіти,   завершилася виступом Бурльової М.С., учителя української мови, яка ознайомила учасників колегії з друкованою продукцією закладу – важливою складовою популяризації його діяльності.  

На згадку про зустріч усі присутні змогли отримати подарунки, цінний досвід та піднесений настрій.

Марина БУРЛЬОВА, учитель ліцею

Прочитано 123 разів
Web Analytics
monarchy-univalent