Неділя, 09 жовтня 2022 19:57

Экологічна стежина агробіостанцією

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Чим займаються юні біологи та хіміки у вільний час? У п’ятницю, сьомого жовтня 1 природничий клас завітав до «Агробіостанції» при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя. Разом із вчителями Коваленко С. О. та Шовкун Т. М., справжніми майстрами своєї справи, дізналися багато цікавих фактів про незвичайні рослини, що ростуть на території агробіостанції. Ми мали змогу познайомитися з рослинами, що з’явилися  ще багато століть тому, побачити їх на власні очі. Учнів були здивовані тим, що деякі види рослин існували ще в мезозойську еру. З цікавістю відмічали для себе у яких кліматичних поясах та на яких ґрунтах вони ростуть.

Метасеквоя розсіченошишкова – реліктовий вид, перебуває на межі вимирання і занесений до Міжнародної Червоної книги. Цікавим є те, що рослини цього виду спочатку були виявлені у викопному стані, у вигляді скам'янілих останків острові Хоккайдо (Японія) і вид вважався вимерлим.

Гінкго дволопатеве за своїми морфологічними ознаками одне з найбільш архаїчних дерев нашої планети, що збереглося до наших днів. Виникло від первісних голонасінних дерев приблизно 300 млн. років тому і є живим представником «перехідної ланки» між папоротями й хвойними.

Під час екологічної стежини ми дізналися багато цікавого й про відомі нам дерева та кущі, уважно слухали доповіді вчителів та доповнювали їх цікавими фактами.

Найбільше запам’яталися такі рослини: тюльпанове дерево, самшит, дуб червоний, модрина, ялівець віргінський, тамариск галузистий та каштан їстівний.

Тюльпанове дерево було широко поширене в крейдяному періоді, тобто майже 100 млн. років тому на території Євразії, сягаючи широт Києва та Новосибірська.

Особливо цікаво було слухати легенди про горобину та японську вишню (сакура). Виявляється з часів Мейдзі зображення сакури містяться на головних уборах учнів і військових, як показник рангу. У наш час використовується на гербах поліції та сил самооборони Японії. Крім того, Сакура – одне з популярних імен у світі.

Учням дуже сподобалася невеличка екскурсія і ми з нетерпінням будемо чекати на нову. Наприкінці зустрічі кожен отримав невеличкий солодкий подарунок за активну участь у заході. Після екскурсії учні з новими знаннями та чудовим настроєм вирушили додому.

Учениця 1 природничого класу Литовченко Богдана

 

Прочитано 116 разів
Web Analytics
monarchy-univalent