• Головна
  • Новини
  • Новини
  • Технологія розвитку критичного мислення на уроках іноземної мови шляхом упровадження дистанційної освіти
Субота, 12 лютого 2022 21:38

Технологія розвитку критичного мислення на уроках іноземної мови шляхом упровадження дистанційної освіти

Оцініть матеріал!
(4 голосів)

Сьогоднішнє суспільство - це суспільство інформаційне. Постійний суспільний розвиток висуває нові вимоги до сучасної особистості. Прискорюваний ритм й динаміка життя, комплексні завдання вимагають розвитку нових якостей особистості: мобільності, креативності, здібності самоконтролю й саморегуляції. Суспільству потрібна людина, яка самостійно мислить, вміє ставити перед собою соціально-значимі цілі, проектувати шляхи їх досягнення, прогнозувати результати.

Провести сучасний урок іноземної мови із застосуванням технологій означає створити такі комфортні умови навчання, за яких кожен учень відчує свою успішність, інтелектуальну спроможність, навчиться бути демократичним, спілкуватися з іншими людьми, критично мислити.

Особливе місце в гарантуванні доступу до освіти посідає її порівняно нова форма – дистанційна освіта, яка дає можливість зберігати постійний інтенсивний зв’язок між учнем і вчителем, передавати значний обсяг інформації за допомогою нових технологій (зокрема, аудіо- та відео лекції), забезпечувати представлення виконаних завдань на доступних для всіх учасників навчального процесу ресурсах.

Питанням дистанційної освіти присвячені роботи таких учених як: Р. Деллінг, Г. Рамблє, Д. Кіган, М. Сімонсон, М. Мур, О. Андрєєв, Г. Козлакова, І. Козубовська, В. Олійник, Є. Полат, А. Хуторський, кандидатські дисертації та статті Д.М. Бонденка, Н.В. Жевакіної , О.В.Захарової, праці М.Ю Мартиненка та інших.

Дистанційна освіта надає здобувачам освіти доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищує ефективність самостійної роботи, дає можливості для творчого самовираження, сприяє розвитку навичок XXI століття, а саме бути гнучким й конкурентноспроможним. Використання комп’ютерних технологій таробота в мережі Інтернет лише допомагаютьзробити урок привабливим та сучасним, а такожспрямувати вивчення та презентацію матеріалуу творчий спосіб.Спираючись на комп’ютерні технології, вчителі іноземної мови розширюють можливості навчального процесу за допомогою використання мультимедійних презентацій, створення інфографічних схем, тематичних плакатів до уроків у навчальному процесі.

У своїй педагогічній діяльності застосовую такі технології: розвитку критичного мислення, інтерактивного навчання, модульного навчання, методу проєктів.

У межах освітньої технології розвитку критичного мислення є безліч технологічних прийомів. Комбінуючи ці прийоми, вчителі можуть адаптувати урок до конкретного матеріалу і до рівня розвитку учнів.Впровадження технології критичного мислення на уроках англійської мови реалізується через три фази уроку – виклик, осмислення, рефлексію  («актуалізація – усвідомлення - рефлексія»). Першим етапом є – актуалізація, під час цього етапу найкраще використовувати прийом «мозкова атака», яка вимагає від учнів перегляду наявних знань з даної теми, постановки цілей, мети тощо. На уроках іноземної мови «мозкова атака» може проводитись в індивідуальному, парному або ж груповому режимі в очному або дистанційному форматі. Головним принципом стратегії є те, що вчителем повинні прийматись як правильні, так і не правильні відповіді. Роль вчителя на етапі актуалізації – спрямовувати роботу учнів, виявляти їхні думки та прислухатись до викладених ідей.Наступним кроком у формуванні критичного мислення на уроках іноземної мови є – осмислення. Цей етап характеризується більш складною структурою та складнішими завданнями для виконання, вона займає основну частину уроку. Саме тут, учні переходять до безпосереднього ознайомлення з інформацією та її обробки. Такі технології критичного мислення, як аналіз, оцінювання, зіставлення, можуть бути використані на уроці і в свою чергу допомагають оптимізувати розвиток діалогічної компетентності учнів Заключним етапом є – рефлексія, яка базується на обговоренні поданої теми. Учні мають можливість оцінити власні погляди, звички та порівняти їх з поглядами інших учнів. Учитель може комбінувати різні прийоми, і навіть звернутися до підбиття підсумків, обговоренню результатів, повернутися до початку уроку, до проблеми й перевірити, чи знайшли вони своє рішення.

Цілі та завдання технології:

  1. Формування пізнавального інтересу в учнів та розуміння мети вивчення даної теми.

  2. Розвиток внутрішньої мотивації до цілеспрямованого навчання.

  3. Підтримування пізнавальної активності учнів.

  4. Спонукання учнів до порівняння отриманої інформації з особистим досвідом і на її грунті формування аналітичного судження.

Здобувачі освіти розуміють, що вони роблять, рефлексують щодо своєї навчальної діяльності. Вибудовується навчальний процес за умови постійної активної взаємодії всіх учнів групи/класу. Відбувається взаємонавчання: учні залучені до колективної, групової роботи. Форми практичної роботи вчителя сприяють підвищенню мотивації навчання та пізнавальної активності здобувачів освіти як за рахунок різноманітності видів роботи, так і за рахунок моделювання життєвих ситуацій реального використання англійської мови.

Дієвими онлайн платформами та ресурсами на уроці англійської мови є: G-SuiteforEducation, Zoom, Skype, GoogleHangouts, GoogleClassroom, Prezzi, Canva, PowerPoint, 24 EasySteps, BritishCouncil, TED, НаУрок, Learningapps; Quizlet, Kahoot, EdEra, Prometheus, Animoto та інші.

Дистанційна освіта сприяє розвитку критичного мислення, оживляє і урізноманітнює освітній процес, відкриває більші можливості для розширення оглядових рамок, без сумніву, несе у собі величезний мотиваційний потенціал і сприяє принципам індивідуалізація навчання.

Кресан Н.П.,

заступник директора з НВР

Список використаних джерел

 

  1. Стратегія реформування освіти в Україні: рекомендації з освітньої політики. – К.: «К.І.С.», 2003.- 296с.

  2. Сучасні технології навчального іншомовного спілкування// С.Ю. Ніколаєва, Г.А. Гринюк, Т.О. Олійник та ін.- К.: Ленвіт, 1997.- 96 с.

  3. Технологія розвитку критичного мислення у формуванні комунікативної компетенції під час навчання іноземної мови//Вісник Молодой ученый. – 2014. – №2. – С. 890-892.

Прочитано 285 разів
Web Analytics
monarchy-univalent