• Головна

Вивчення фауни водоймища

6 жовтня в ході реалізації навчального STEM - проєкту «Дослідження водоймища річки Остер з використанням підводного дрону» була проведена екскурсія - дослідження для учні 2 курсу математичного класу. Екскурсію, тема якої «Вивчення фауни водоймища річки Остер», провів вчитель біології Борис Юрійович Кедров. 

В останні десятиріччя спостерігається кризове зменшення самовідновних функцій річки, обумовлене надмірним антропогенним навантаженням на водозбірні площі басейнів внаслідок екстенсивного ведення господарювання. Особливо гостро погіршення екологічного стану відобразилося на басейні середньої річки Остер: значна їх частина обміліла, почали проявлятися процеси заболочення, погіршилася якість води, збідніла флора і фауна її екосистем. Нинішній Остер це порушена антропогенною діяльністю річка, в якій зруйновані природні відновлювальні функції, а екологічний стан повною мірою залежить від господарської діяльності в її басейні.

Згідно з даними представників Національного науково-природничого музею НАН України А.М. Романь та Ю.В. Мовчан “вивченість іхтіофауни лівої притоки Десни річки Остер залишається незадовільною”. Сучасна іхтіофауна р. Остер налічує 28 видів риб (табл. 2.1) 8 родин та крім місцевих видів включає 2 інвазивні види (Perccottus glenii і Pseudorasbora parva) та 2 види-інтродуценти (Carassius gibelio Cyprinus carpio). На нижній ділянці річки зареєстровано 17 видів риб (4 з яких – уперше для ділянки), для середньої ділянки зареєстровано 22 види (13 із них раніше для цієї ділянки вказані не були) і тільки 11 видів зазначені для верхньої ділянки річки (7 із яких для неї вказані вперше). Шість видів – Pseudorasbora parva, Misgurnus fossilis, ungitius platygaster, Gymnocephalus cernua, Babka gymnotrachelus і Proterorhinus semilunaris - вказані для р. Остер уперше. Отже можна констатувати, що видовий склад іхтіофауни р. Остер не має сталого характеру, а його зміна з часом набуває більшої інтенсивності.

Протягом останніх тридцяти років відбулися значні зміни кількісного та видового різноманіття іхтіофауни р. Остер спричинені антропогенним впливом. Пов’язані вони в першу чергу з господарською діяльністю людини, побудовою гідроспоруд і осушувальних систем, побудовою гідроспоруд і осушувальних систем,  активізація промислового забруднення та нехтування простими правилами раціональної екологічної поведінки.

Web Analytics
monarchy-univalent