• Головна

Правила поведінки ліцеїста

  1. Люди бувають різні. Одні захоплюються музикою, інші надають перевагу спорту. Хтось талановитий у кулінарії, а хтось у малюванні, вишивці, конструюванні… Читання книжок, подорожі, реальні й віртуальні, зустрічі з природою, піклування про тварин, археологічні пошуки – усього не перелічити! Провідною рисою ліцеїста є визнання пріоритетності інтелектуальної праці, навчання; повага до інтелектуальних здобутків.

  2. Інтелектуальні здобутки – розв’язана задача, написаний твір, здійснене наукове відкриття – справжній привід для гордості. Дотримуйся правил академічної доброчесності: не користуйся здобутками інших і захищай від плагіату свої!

  3. Уміння поважати – одне з найважливіших для людини, адже означає визнавати цінність. І це не зменшує, а збільшує значущість особистості: чим більше людей ти поважаєш, на більшу повагу заслуговуєш сам. Поважай усіх, хто тебе оточує, і, у першу чергу, себе!

  4. Зовнішній вигляд – це набагато більше, ніж просто одяг. Кажуть, що диктори радіо, яких ніхто й ніколи не бачить, іноді читають свої тексти в смокінгах та вечірніх сукнях. Ліцей – середовище демократичне (не плутати із «безвладне» або «вседозволене»!) і має свої правила зовнішнього вигляду, які вкладаються лише у дві заборони: не можна носити спортивний одяг, коли він не передбачений заняттями з фізичної культури, та не вдягатися на заняття в ліцеї занадто відверто.

  5. Мобільний телефон упевнено й переможно увійшов у наше життя, перетворившись на обов’язковий особистий додаток до людини, на засіб самоідентифікації на кшталт відбитку пальців або порядкового номеру з антиутопій… Не перебільшуй його значущості (не ти для нього, а він для тебе!), не поспішай виконувати всі його команди, які надходять без урахування ритмів твого життя… Зокрема, не дозволяй собі користуватися мобільним телефоном під час навчальних занять, окрім випадків, коли телефон на прохання вчителя слугує засобом для отримання інформації.

  6. «Заговори, щоб я тебе побачив!»… Уміння висловлювати власну думку – одне з найважливіших і найскладніших в опануванні, адже, щоб тебе зрозуміли, потрібно висловлюватися змістовно, грамотно, цікаво. Якщо тобі є що сказати – піднеси руку (щоб тебе помітили!) і починай говорити, лише коли запросять до слова. Говори голосно, чітко, зрозуміло і, головне, - самостійно. Не приєднуйся до «хорового співу» під час відповіді: ти ж не боягуз, і тобі є що сказати світові!

  7. Роби все вчасно. Не запізнюйся й не прогулюй,аби не втратити можливості опинитися в потрібний час у потрібному місці!

  8. Дистанційна освіта – це, на жаль, реальність сьогодення. Головна мета учителя й учня в умовах віддаленого навчання – зробити його максимально продуктивним, отримати найбільшу освітню користь. Запорукою є вчасність, коректність і - відкриті обличчя. Обов’язково вмикай камеру під час дистанційного заняття!

  9. Зараз дуже активно говорять про вміння жити за межами рамок... Щоб порушувати правила, потрібно спочатку їх вивчити! Проте ці Правила вчити не потрібно, їх необхідно виконувати. Дотримуйся Правил ліцеїста! Ліцей вірить у Тебе!

Web Analytics
monarchy-univalent