Понеділок, 16 вересня 2024 22:41

Об’єднані словом! Віддані душею!

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Перемогти можна лише з Україною в серці! Саме такі відчуття переповнювали душі учителів-словесників Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім. М. Гоголя під час екскурсії в Меморіальному комплексі «Пам’яті Героїв Крут». Перебуваючи в 7 старовинних залізничних вагонах, у яких у 1918 році до станції Крути було відправлено студентів та гімназистів, які мужньо та віддано  протистояли більшовицькій армії, ми ніби відчували кожного юнака, найсильнішою зброєю якого були любов та відданість Батьківщині! 

Автор меморіалу Анатолій Гайдамака створив пам’ятник у вигляді насипаного пагорба заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону, подібну до такої ж, як і в Київському університеті імені Тараса Шевченка, де навчалися більшість студентів, які загинули під Крутами. Біля підніжжя пагорба побудована капличка, а поруч із пам’ятником – озеро у формі хреста, навколо якого висаджено 30 кущів калини, що символізують молоду кров, пролиту за Україну.

Подвиги юнаків, які віддають свої життя, боронячи країну сьогодні, теж не можуть бути забутими. Тож у штабному вагоні потяга створено виставку-реквієм «Герої не вмирають» на знак пам'яті про тих, хто загинули, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Відвага, мужність, сміливість, героїзм і досі віддзеркалюються у молодих обличчях. Наші учительські серця переповнював гнів за їх відібрані життя, але разом з тим, невимовна гордість за тих, хто дивилися в очі смерті зі словами «Ще не вмерла Україна!»

Марина БУРЛЬОВА, учитель української мови

Прочитано 131 разів

Галерея зображень

Web Analytics
monarchy-univalent