П'ятниця, 10 березня 2023 10:42

Розмінування та мінна безпека в Україні

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну та ведення активних бойових дій, постійні обстріли, мінування об’єктів цивільної інфраструктури — як наслідок — значна частина України стала вкрай небезпечною. Навіть попри припинення бойових дій у деяких регіонах, жити на цих територіях зараз ризиковано. Мінна безпека актуальна в Україні останні 80 років. Нерозірвані снаряди та міни з часів Другої світової війни знаходять на українській землі й досі. Ситуація загострилася з 2014 року, після вторгнення Російської Федерації на територію Криму та Донбасу. А з 24 лютого 2022 року це питання набуло катастрофічних масштабів. Йдеться не лише про пошук і знешкодження вибухонебезпечних предметів, але й про вивчення цієї теми в ліцеї. Тому на годині спілкування для учнів І курсу історичного класу представлені  загальні інструкції та правила мінної безпеки:

1. Уникайте небезпечної місцевості. 

2. Не торкайтеся невідомих предметів. 

3. Будьте проінформовані. 

Основні ознаки, які вказують на підозрілий предмет:

– предмет розміщений в людних місцях без нагляду;
– наявність підозрілих звуків, які йдуть від предмета;
– зовнішня схожість предмета із боєприпасами та піротехнічними виробами;
– наявність розтяжок, дротів, мотузок, скотчу, що тягнуться від предмета;
– наявність джерел живлення;
– характерний запах (гасу, розчинника, пально-мастильних і хімічних речовин тощо);
– наявність сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, дереві, закріплених за допомогою дроту, мотузок, важелів, шнурів тощо.

   Отже, основні правила поводження з підозрілими та вибухонебезпечними предметами такі: не чіпай, не підходь, повідом службу порятунку за номером 101! 

 

Класний керівник І курсу історичного класу: Н. Мазур

Прочитано 67 разів
Web Analytics
monarchy-univalent