Четвер, 23 лютого 2023 15:49

"Синдром річниці". Як домогогти собі та іншим?

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Інститут психології здоров'я. Institute of Health Psychology

Напередодні 24 лютого - дня який розділив життя кожного українця на «до» та «після» можна зіткнутися із так званим «синдромом річниці».

 Що конкретно можна спостерігати та в якій симптоматиці:

▪️флешбеки: раптові, яскраві спогади про подію. Може здатися, що подія відбувається в теперішній час і залучає всі органи чуття, включаючи смак, нюх або відчуття тіла.

▪️ Страх: коли виникають травматичні спогади, мигдалеподібне тіло посилає сигнали тілу, щоб підготувати його до боротьби чи втечі. Для тих, хто наближається до річниці травматичної події, ці відчуття тіла можуть бути такими ж реальними, як і в день, коли ця подія відбулася.

Це може включати пітливість долонь, прискорене серцебиття та відчуття тиску в грудях або утруднене дихання.

▪️Розчарування та злість: річниця травматичної події може викликати почуття розчарування, особливо якщо людина продовжує перебувати в ній. Люди також можуть відчувати гнів через несправедливість, що це взагалі сталося, і через те, як це змінило життя з тих пір.

▪️ Спогади, думки та почуття: підсвідомість має спосіб пов’язувати дати з травматичними подіями. Іноді спогади, думки та почуття виникають ще до того, як людина навіть усвідомлює зв’язок із річницею.

▪️Відчуття і біль в тілі: деякі люди напередодні або під час річниці можуть помітити тіж самі відчуття в тілі або біль, які вони відчували ще рік тому, під час травматичної події.

▪️Сни та кошмари: можуть знов з’явитись неприємні сни, кошмари. Це спосіб мозку все ще намагатися обробити та осмислити подію. Звернути нашу увагу на те, що потребує уваги і зцілення.

▪️Уникання: коли наближається річниця травматичної події, люди можуть намагатись уникати місць, людей, ситуацій, яки б нагадували про травматичну подію.

Як собі можна допомогти?

  • Піклуйтесь про свої першочергові потреби вдвічі більше, ніж це було до цього періоду. Здоровий сон, якісне і смачне харчування, фізична активність, прогулянки, перерви в роботі, теплий душ або ванна.

  • Ще більше міцних обіймів і теплого, якісного часу із близькими.

  • Поговоріть з тими, хто може розділити ваші почуття. З тими, з ким є спільний досвід проживання подій цього року. Це може бути друг, колеги, психолог або психотерапевт, групи підтримки.

  • Ретельно структуруйте свій час. Складіть і проговоріть із близькими свої плани А, B і C на випадок непередбачуваних обставин або посилення бойових дій в твоєму регіоні у дні річниці.

  • Згадайте, як багато ви зробили за цей рік. Що завдяки вам відбулось, частиною чого ви стали? Які зміни відбулись у вас? У чому ви стали сильнішим? Чому навчились?

  • Нормалізуйте свої відчуття в тілі, якщо такі виникають.

У когось, хто відчуває синдром річниці, можуть пітніти долоні, прискорюватися серцебиття, з’являтись задишка. Це так мозок сигналізує тілу виділяти кортизол і адреналін у відповідь на пам’ять тих днів.

Було б корисно пам’ятати про це і проговорювати: «Це просто адреналін. Це не означає, що я зараз в небезпеці. Навпаки, саме зараз я в безпечному місці». Допоміжними є фізичні вправи.

Турбуймося про себе, проживаємо свій досвід, живемо і йдемо далі до Перемоги.

Допис зібрано з інформації з інтернету та рекомендацій психологів.

Прочитано 203 разів
Web Analytics
monarchy-univalent