• Головна
  • Новини
  • Новини
  • Формування соціально компетентної особистості шляхом упровадження елементів дистанційного навчання на заняттях історії
Четвер, 09 лютого 2023 22:34

Формування соціально компетентної особистості шляхом упровадження елементів дистанційного навчання на заняттях історії

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

     Сучасне суспільство розвивається дуже швидко. Кожний новий день несе безліч подій у різних галузях людського життя: те, що вчора вважалося відкриттям, сьогодні сприймається як звичайна річ, а завтра набуде нових якостей. За цих умов знання, отримані в школі, не можуть задовольнити людину, оскільки вже під час навчання потребують оновлення. Сучасні навчальні заклади повинні не просто дати дитині суму знань, умінь і навичок, а зробити її компетентною, тобто здатною самостійно здобувати й використовувати знання в різних життєвих ситуаціях; готовою брати на себе відповідальність; активною у суспільному житті; такою, хто розуміє несхожість людей і поважає чужу історію, культуру. Все це потребує переорієнтації процесу навчання на розвиток особистості учня і проведення цієї ідеї через усі компоненти навчання від цілей, змісту, позиції учасників навчальної взаємодії, форм, методів, технологій навчання до оцінювання навчальних досягнень учнів і запровадити компетентісно орієнтований підхід.

     Освіта має орієнтуватись на діяльнісні, розвиваючі технології, які формують у учнів уміння вчитися, оперувати і управляти інформацією, швидко приймати рішення, пристосовуватись до потреб ринку праці (формувати основні життєві компетенції). Світовий процес переходу до інформаційного суспільства, а також економічні, політичні і соціальні зміни, що відбуваються в Україні, зумовлюють необхідність прискорення реформування системи освіти.

     Людство має нагальну потребу обробки інформації. Необхідність пошуку нових організаційних форм і методик навчання зумовлена тим, що виникла потреба в розробці методики, яка відповідає адаптації  ЗЗСО до комп’ютерної епохи.  Навчальний заклад має стати найважливішим фактором формування нових сучасних життєвих установок особистості. Це завдання під силу лише тим учителям, які здатні не тільки "завантажувати" пам’ять учнів, а й формувати їх компетентності. В умовах традиційних форм та методів навчання школярі, отримуючи інформацію пасивно, не вміють самостійно її здобувати, а також застосовувати те, що знають.Поняття компетентність належить до сфери складних умінь та якостей особистості, а не зводиться лише до знань і навичок. Тому компетентісно орієнтований підхід передбачає більш чітке визначення кола інтелектуальних і спеціальних умінь. Такі завдання можна використовувати під час навчання та тематичного оцінювання, їх самостійне виконання дозволить визначити й оцінити рівень навчальних досягнень учнів. Названі вище завдання логічно поєднуються у шість груп. Кожна з них спрямована на виявлення в учнів рівня: загально інтелектуальних вмінь (виділити головне, аналізувати, узагальнювати), повноти, глибини і системності знань, набуття досвіду творчої діяльності; вміння орієнтуватися в часі; вміння орієнтуватися в історичному просторі; вміння порівнювати історичні явища, події та особи, виявляти зміни, що відбулися; вміння виявляти причинно-наслідкові зв'язки між історичними подіями, явищами та процесами; вміння аналізувати історичні джерела.

     Сучасному суспільству потрібна компетентна особистість, здатна брати активну участь у розвитку економіки, науки, культури. Тому сьогодні у шкільній освіті на перший план висувається завдання створення сприятливих умов для виявлення і розвитку здібностей учнів, задоволення їхніх інтересів та потреб, розвитку навчально-пізнавальної активності та творчої самостійності.Освіта має орієнтуватися на перспективи розвитку суспільства. А це означає, що в сучасній освіті необхідно застосовувати найновітніші інформаційні технології. Створення добротного інформаційного середовища є ключовим завданням на шляху переходу до інформаційного суспільства. Масове впровадження інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ) в освітню сферу висуває проблему комп’ютеризації закладів освіти в розряд пріоритетних. Розвиток і впровадження ІКТ спрямовані на їх комплексне інформаційно-ресурсне й методичне забезпечення.

     Кожний предмет здатний суттєво вплинути на менталітет людини, яка формує себе як особистість, на методи вирішення не тільки освітніх завдань, а й навколишнього середовища. Сучасний випускник навчального закладу повинен мати компетенцію використання інформаційних технологій, тобто технологій, що проектуються сучасною індустрією як в освіті, так і в повсякденному житті. Нові інформаційні технології відкривають учням доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищують ефективність самостійної роботи, дають нові можливості для творчості, знаходження і закріплення будь-яких професійних навичок, дозволяють реалізовувати принципово нові форми і методи навчання.

     В умовах дистанційної освіти колектив ліцею працює на платформі для дистанційного навчання Google Workspace for Education.

     GoogleWorkspaceforEducation - це пакет спеціалізованого хмарного програмного забезпечення, інструментів для спільної роботи та дистанційного навчання від компанії Google. Основна складова пакету - система управління навчанням GoogleClassroom, яка дозволяє створювати навчальні класи, оцінювати завдання, надавати учням зворотній зв'язок, публікувати оголошення і поширювати навчальні матеріали.  Вчитель може бачити, хто виконав завдання, а хто ще продовжує над ним працювати, а також читати питання і коментарі учнів.

     Використання комп’ютерних програм, електронних засобів навчального призначення значно підвищують якість навчання історії в навчальному закладі. Широкі можливості в процесі формування ключових компетентностей отримують учасники освітнього процесу під час роботи з Internet-ресурсами. Вчитель їх використовує:для підготовки повідомлень, творчих робіт, мультимедійних презентацій та публікацій;для перегляду та обговорення освітніх, науково-популярних відеоматеріалів у відеохостінгах;для створення тематичних вчительських та учнівських блогів;для публікації своїх авторських матеріалів в Інтернеті;

для обміну інформацією та консультування.

      Широко в своїй практиці в умовах дистанційного навчання ми використовуємо мультимедійні засоби навчання (мультимедійні презентації, публікації, відеосюжети, електроні атласи). Як методичний та дидактичний супровід заняття в умовах дистанційної освіти мультимедійні презентації виконують такі  функції: ілюстративна (забезпечують принцип наочності при вивченні того чи іншого питання нової теми); структурування навчальної інформації; організація пояснення нового матеріалу в різних формах: розповіді, евристичної бесіди, діалогу, вирішення проблемних ситуацій та ін.; забезпечення емоційного забарвлення  (використання музичного супроводу, кольорової гами, репродукцій, художніх творів та ін.). Електронні презентації ми розглядаємо як допоміжний засіб навчання, що використовується вчителем на занятті, а також завантажується в гугл-клас, як міні-конспект заняття.

     Таким чином використання інформаційно-комунікаційних технологій на заняттях з  історії дозволяє розвивати пізнавальні навички учнів, уміння самостійно конструювати свої знання, орієнтуватися в інформаційному просторі, вміти виділити сформулювати та вирішити проблему, під час групової роботи над проектами створюються умови для формування толерантності та уміння спілкуватися.

Л. Крапив’янська, вчитель історії

Прочитано 125 разів
Web Analytics
monarchy-univalent