• Головна
  • Новини
  • Новини
  • Мультимедійні проекти на уроках англійської мови як ефективний засіб стимуляції інтересу до практичного застосування знань
Середа, 01 лютого 2023 22:14

Мультимедійні проекти на уроках англійської мови як ефективний засіб стимуляції інтересу до практичного застосування знань

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Застосування мультимедійних проектів на уроках англійської мови є актуальною і перспективною технологією. Адже вона передбачає поєднання знань та вмінь, отриманих учнями протягом навчання, з навичками користування сучасними комп’ютерними програмами та мультимедійними технологіями.

Працюючи над проектом, учні знаходять цікаву інформацію, ілюстрації, проводять збір даних, продумують вибір тих чи інших лексичних одиниць , а також доцільність обраних граматичних часів та структур.

Під час створення мультимедійних проектів в учнів формуються такі компетентності, як здатність до генерування нових ідей,  пошуку інформації, її обробка та аналіз; уміння працювати самостійно або в групі, відповідно взаємодіяти з усіма учасниками групи; навички використання сучасних мультимедіа.

Велика кількість сучасних професій тісно пов’язана з інформаційними технологіями, з креативним підходом до вирішення поставлених цілей. Тож все це обумовлює актуальність застосування мультимедійних проектів на уроках вивчення іноземної мови.

     Будь-яка проектна робота передбачає певні етапи підготовки:

-       планування;

-       відбір інформації;

-       розробка дизайну презентації;

-       підготовка медіа-фрагментів (тексти, ілюстрації, відео або аудіозаписи);

-       тестування готової роботи;

-       коригування (при потребі);

-       отримання готової презентації.

     Метод мультимедійних проектів може застосовуватися учнями:

-       для подачі додаткового матеріалу;

-       як засіб емоційного розвантаження;

-       для закріплення вивченої теми.

     При створенні мультимедійної презентації учні мають брати до уваги низку чинників, які впливають на сприйняття інформації однокласниками та вчителем. А саме:

-       на дотримання єдиного стилю представлення інформації;

-       на логічність, стислість  та послідовність подачі інформації;

-       на вибір шрифту (шрифтів), який можна легко прочитати;

-       на кольорову палітру (краще обирати колір, який ефективно виділяє окремі частини тексту або окремі елементи матеріалу);

-       на чіткість ілюстрацій, графічних вставок, анімацій, відео та аудіо наповнення;

-       на зручність сприймання презентації з проектора.

Основою для створення мультимедійного проекту звичайно ж має бути комп’ютерна програма, якою учень вміє впевнено користуватися. Прикладами таких програм можуть бути: Word, OpenOffice, LibreOffice (для текстового наповнення), CorelDraw, AdobeIllustrator (для графічного дизайну), MovieMaker, PowerPoint, Keynote (для відео та аудіо матеріалів).

Однак, необов’язково потрібно опановувати всі ці програми для вдалої презентації. Сучасні інтернет-ресурси також можуть надати вдалі варіанти інструментаріїв . Прикладами цьому можуть бути: Googledocs, VistaCreate, Canva, Unsplash, Prezi.

Застосування мультимедійних проектів на уроках англійської мови передбачає зворотній зв'язок між учнями та учителем під час підготовки проекту та вже після його представлення. Кожен проект може оцінюватися та коментуватися не лише вчителем, а й однокласниками, що сприяє більшій відкритості та об’єктивності оцінювання проектів.

Учитель англійської мови,

Ганна Філь

Прочитано 145 разів
Web Analytics
monarchy-univalent