Версія для друку
Неділя, 29 січня 2023 13:36

«Жити в правовій державі»: дайджест заходів тематичного тижня

Оцініть матеріал!
(8 голосів)

Захист прав дитини – один із пріоритетів нашої держави, адже ставлення до дітей, рівень їхньої безпеки та захищеності, стан їхнього всебічного розвитку є одним із показників цивілізованості та гуманності суспільства.  Учні 2 курсу історичного класу провели круглий стіл «Я маю права». Ліцеїсти згадували, як порушувались права дітей в історії, аналізували основні міжнародні та національні документи, визначали роль організацій, що гарантують дотримання прав дітей, обговорювали факти порушення прав дітей у художніх творах. Викликало інтерес завдання розгадати ребуси, у яких були зашифровані права дітей. На завершення  учні отримали пам’ятки, у яких  вказані їхні основні права та обов’язки,  організації, що захищають права неповнолітніх.       

ВІКТОРІЯ ДИЧЕНКО

У стародавні часи свої права люди відстоювали силою, а з появою  держав їх правителі намагалися встановити справедливий порядок і норми життя для  громадян, у суспільство прийшов закон права. Круглий стіл «Правовий вернісаж» розпочався з інсценізації фрагмента життя сучасної молоді, що демонстрував невиконання певних правил (дотримання дрескоду, правил поведінки у місцях загального користування, використання телефонів лише за проханням учителя тощо). Завданням спостерігачів було пояснити, що незнання правил не звільняє від їх дотримання, а кожна людина окрім прав має й обов'язки. Наступний крок – відпрацювання навичок розрізняти права та обов'язки, а на завершення у ході ерудит-гри були визначені громадянсько-правові поняття, що є актуальними на сьогодні.                   

НАТАЛІЯ МАЗУР

Лінгвісти-першокурсники  провели диспут «Що означає бути патріотом України?» Година спілкування розпочалася із вірша «Як добре те, що смерті не боюсь я» Василя Стуса,  справжнього патріота, борця за справедливість. Діти висловили власні думки, що ж таке патріотизм для них. Зараз Україна бореться за волю та незалежність, тож кожен із нас по-своєму виявляє себе патріотом. Але всі ми єдині в одному: ми любимо свою землю, ми вистоїмо і ми переможемо!                                                             

ОКСАНА ЛЕПЬОШКІНА

 Учні 2 курсу лінгвістичного класу на годині спілкування визначали свої права й обов'язки. Права були закодовані в різних прислів'ях, ребусах, зображеннях. Лінгвісти змогли поринути в дитинство, згадуючи, у яких казках, мультфільмах, сучасних книгах і фільмах висвітлюється проблема захисту прав особистості. Згадали учні й про різні види відповідальності за порушення прав і свобод інших людей, вкотре назвали установи в Ніжині, до яких можна звернутися в разі порушення прав. Не забули лінгвісти й про те, що кожен із них має ряд обов'язків. Завершилася зустріч висновком: кожен має  знати та реалізовувати свої права, але при цьому зобов'язаний не порушувати права іншої людини.                                                    

СВІТЛАНА СОЛДАТЕНКО

Година спілкування для учнів І курсу математичного А класу відбулася під гаслом «Гідні творити вільне майбутнє». Учні висловили свої розуміння понять «Гідність» і «Свобода», наголосили на їх символічності для українців, а також зазначили, що вони (молоде покоління) не просто «гідні творити майбутнє», а вже його творять: здобуваючи освіту, з метою подальшої розбудови держави; допомагаючи волонтерам, захисникам, один одному, адже саме це і є ГІДНІСТЬ, це і є СВОБОДА. У процесі круглого столу діти зіграли в цікаву, креативну й потрібну для майбутнього покоління гру «Країна гідності», яку організував представник НММЦРП пан Роман. Працюючи в групах, учні обговорювали проблеми, які існують в державі, знаходили та пропонували раціональні шляхи їх вирішення. Сперечалися, дискутували, але разом вибудовували конструктивні пропозиції, ще раз доводячи думку, що ГІДНІСТЬ і СВОБОДА можливі там, де є терпимість, повага один до одного та єдність у помислах та діях.                                         

МАРИНА БУРЛЬОВА

На  годині спілкування «Тридцять мучнів українських…» розмова почалася з вірша П. Тичини «Пам'яті тридцяти», в якому автор прирівнює захисників української землі до святих праведників. А далі учні висловлювали свої думки та проводили паралелі з сучасністю.          

ТЕТЯНА ДАНЬШИНА

Учні 2 курсу математичного класу аналізували події, що відбувалися взимку 1918 р. під Крутами, у Києві та Бресті. Підкреслили значення героїзму невеликого загону молоді для історії держави та  розвитку суспільства. Говорили про події сучасні: героїзм воїнів, волонтерів, звичайних громадян. Підкреслили справедливе право українців відстоювати свою свободу й демократичні основи розвитку суспільства.             

ВІКТОР ЗАКАЛЮЖНИЙ

Що означає бути законослухняним громадянином своєї держави? Які права та обов'язки ви маєте? Учні 1 курсу природничого класу розглянули  основні закони нашої держави, взяли участь у правовій вікторині. Учні поділилися думками про те, як потрібно  поводитися у правовій державі.            

                                                                                       

НАТАЛІЯ ОРЛЕНКО

Подорож сторінками історії здійснили учні ІІ курсу природничого класу на годині спілкування. Останні дні січня насичені низкою пам’ятних дат, серед яких  29 січня - День пам'яті Героїв Крут. Тож однією із сторінок, яку «читали» учні стала «Перші кіборги: бій під Крутами». Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі. Під Крутами творилася історія молодої Української держави…                                                      

ЮЛІЯ ОСТАЛЕЦЬКА

Прочитано 114 разів

Галерея зображень