Четвер, 18 серпня 2022 11:04

Про визначення форми освітнього процесу в ліцеї з 1 вересня

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

17 серпня 2022 року відбулося засідання педагогічної ради Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім. М.Гоголя. Порядок денний передбачав визначення форми освітнього процесу у закладі з 1 вересня 2022 -2023 навчального року. Засідання відбувалося в режимі онлайн, в ньому узяли участь педагоги ліцею, представники батьківської громадськості від усіх класів закладу, голова Піклувальної ради – усього 32 особи.

У своєму виступі директор ліцею Світлана Алєксєєнко зазначила, що сьогодні пріорітетним питанням освітньої політики країни є створення безпечних умов для навчання і виховання і, відповідно, головною метою діяльності будь якого закладу освіти є збереження життя  і здоров’я учнів та учителів.

Останні рекомендації Міністерства освіти і науки України визначають, що форма організації навчання повинна залежати від безпекової ситуації у регіоні та можливості фонду захисних споруд у закладах. Крім того,  рішення про форму навчання повинно бути ухвалене за участю батьків учнів.

Сьогодні ліцей має можливість користуватися двома захисними спорудами: укриттям в універмазі «Прогрес» та у приміщенні гуртожитку. Функціонування укриттів стало можливим завдяки об’єднанню зусиль багатьох людей та структур: Управління освіти Ніжинської міської ради Чернігівської області в особі Валентини Градобик, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя в особі Олександра Самойленка, КП «Комунальний ринок» в особі Віталія Кошового, депутата Ніжинської міської ради Наталії Радченко, педагогічних колективів та батьків міського і обласного ліцеїв. Робота по підготовці укриттів буде остаточно завершена до початку навчального року.

З метою вивчення думки батьків в ліцеї традиційно проводиться опитування, результати якого обов’язково враховуються при прийнятті рішень. Зокрема, протягом останнього місяця було проведено три опитування. В цілому, більшість батьків ліцеїстів, висловлюється за упровадження дистанційного навчання. Проте непередбачуваною була суттєва різниця між позицією батьків першокурсників та другокурсників: переважна більшість батьків другокурсників (близько 80%) голосує за онлайн навчання, а більшість батьків першокурсників обирає очний формат. З метою більш детального ознайомлення батьків першокурсників із особливостями роботи ліцею в усіх класах першого курсу проведено збори, в ході яких були продемонстровані укриття (такі збори для батьків другокурсників буде проведено на наступному тижні), ознайомлено із правилами дистанційного навчання, обговорено деякі гострі питання, що хвилюють батьків.

17 серпня перед засіданням педагогічної ради було проведено опитування батьків ліцеїстів, в результаті якого за дистанційне навчання проголосували 163 особи, за очне - 88 осіб, не взяли участь в опитування – 4 особи.

Із поданих даних зрозуміло, що більшість батьків обирають дистанційну форму навчання. Крім того спостерігається тенденція до постійного збільшення кількості прихильників онлайн формату. Єдиний клас, у якому більшість батьків підтримують очну форму навчання – математичний А клас (І курс), проте і в ньому є динаміка зростання прихильників дистанційної освіти (за підсумками трьох опитувань):

1. За дистанційне навчання голосувало 2 особи, за очне - 28 осіб

2. За дистанційне навчання голосувало 5 осіб, за очне - 25 осіб

3. За дистанційне навчання голосувало 11 осіб, за очне - 19 осіб.

В ході обговорення витупали батьки та учителі. Голова Піклувальної ради ліцею Ірина Вертелецька зазначила, що з огляду на результати навчання ліцеїстів, дистанційна форма навчання не поступається ефективністю очній.

Представниця батьківської громадскості Наталія Рибак звернула увагу, що для першокурсників,  які переходять у новий колектив, важливе значення має соціалізація. На її думку, учні першого курсу потребують додакової уваги з боку педагогів з метою адаптації до нових умов навчання. Уважаючи оптимальною формою навчання для першокурсників змішану форму, Наталія Рибак   визначила як найбільш раціональну в сьогоднішніх умовах - навчання онлайн.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Людмила Крапив’янська, психолог ліцею Світлана Солдатенко зазначили, що  якість освітніх послуг, яку надає ліцей, традиційно підтверджується результатами ЗНО та НМТ і запевнили, що педколектив обов’язково докладе усіх зусиль щодо формування сприятливого клімату для ліцеїстів.

Ураховуючи висловлені думки, директор ліцею Світлана Алєксєєнко внесла пропозицію визначити форму освітнього процесу в Ніжинському ліцеї Ніжинської міської ради при НДУ ім. М.Гоголя з 1 вересня 2022 -2023 навчального року як дистанційну, підкресливши, що завжди залишається можливість переглядати це питання у разі потреби, та наголосила, що здійснення виховної діяльності можливе в очному режимі (класні збори, години спілкування, свята тощо).

Вищезазначена пропозиція була підтримана майже одноголосно: 30 осіб проголосувало «за», «проти» - 0, «утримався» _- 1, не голосував – 1.

Прочитано 206 разів
Web Analytics
monarchy-univalent