Субота, 14 травня 2022 21:52

«Європа – зразок демократії»

Оцініть матеріал!
(5 голосів)

Для учнів І курсу природничого класу з нагоди Міжнародного дня Європи був проведений тематичний круглий стіл. Під час заходу ми з’ясували основні засади створення та функціонування Європейського союзу. Розглянули у формі вікторини (https://learningapps.org/view14857307) головніаспекти від часів заснування, головних органів управління, членів-країн, офіційних та неофіційної мов Європейського союзу до його девізу, символізму прапору, гімну. Приємно наголосити на обізнаності учнів у політичній діяльності об’єднання європейських країн.

Оскільки 27 держав у складі ЄС, то кожному члену нашого колективу припало підготувати цікаві факти про «свою» країну. Повідомлення були дуже цікавими й розкривали «сильні» сторони Бельгії, Німеччини, Франції, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Данії, Ірландії, Греції, Іспанії, Португалії та інших.

Так, Андрій Раднянко повідомив про рецепти приготування хамону – традиційної іспанської страви й наголосив на тому, де в нашому місті можна придбати таку смакоту)) Роман Беспалий здійснив справжнісіньку туристичну подорож Португалією, підкресли визначні місця, які варто відвідати не лише віртуально, а й в реальності. Тож плани на майбутнє ми склали. Анна Парубець відкрила секрет, що в Німеччині інсулін, бензин, калькулятор і навіть новорічну ялинку, а німцям без візи можна відвідати 176 країн світу тільки маючи паспорт громадянина Німеччини, а також вони прагнуть брати активну участь у політичному житті країни через місцеві референдуми. Максим Хонда повідомив, що Люксембург — єдине у світі герцогство, а половина працівників країни не є її громадянами. За рівнем грамотності жителі Люксембурга перші у світі й найбільш високооплачувана професія – вчитель середньої школи (від 5000 євро). Алла Гриценко наголосила, що Голландія – частина Нідерландів й не варто плутати з альтернативною назвою країни, а 86% голландців володіють хоча б однією іноземною мовою, на жаль, через погану погоду країна займає перше місце в списку еміграції з Нідерландів. Софія Парецька повідомила, що Ірландія одна з найуспішніших країн на конкурсі «Євробачення» (сім перемог), причому вона є єдиною країною, яка перемогла тричі поспіль! Катерина Черняк відкрила секрет, що «сніданок», «обід», «вечеря», «їжа» і всі однокореневі та суміжні за змістом священні для французів й категорично не можна телефонувати французу, коли він їсть. Ввічливість має значення. У деяких кафе вартість напоїв може збільшитися, якщо ви не привіталися з барменом і не скажете «будь ласка». Мало хто знає, що одягати білу сукню на весілля – виключно французька традиція. У Франції знаходиться найбільша кількість замків у світі – всього 4 969 штук. Анастасія Стрелець ознайомила нас із Бельгією – п’ятою найменшою країною в Європі. Країна є провідним у світі експортером більярдних куль і виробляє шоколад (серед них «праліне» – один з найпопулярніших в світі сортів шоколаду) майже 400 років. Антверпен є столицею діамантів. 80 % необроблених діамантів у світі. Ось така рекордсменка! Антон Липовецький прокоментував, що грецькі військові, вчителі, лікарі та поліціянти — це найпрестижніші та найвисокооплачуваніші професії. В грецьких школах вивчають дві іноземні мови, причому перша — англійська — є обов’язковою, а другу учні можуть вибрати самі. У Греції заведено вітатися зі знайомими людьми, цілуючи їх в кожну щоку. У Греції найменше число розлучень серед всіх країн Євросоюзу.

Звісно, часу нам виявилося замало, тому продовження буде наступного тижня й остаточні підсумки теж))

На думку дітей нам, українцям, є що запозичити у країн Європи, щоб відновлювати нашу країну, але, звісно, й маємо досвід в різних сферах, яким можемо поділитися. А зараз мирного неба для всіх і швидшої перемоги над окупантами!

Учні І курсу природничого класу

та їх класний керівник Юлія Осталецька

Прочитано 214 разів

Галерея зображень

Web Analytics
monarchy-univalent