Субота, 30 квітня 2022 22:00

Чорнобиля дзвін. Ядерна небезпека – проблема ХХ-ХХІ ст.

Оцініть матеріал!
(9 голосів)

Останній тематичний тиждень квітня  був присвячений Чорнобильській катастрофі –  не лише їй, а проблемі ядерної загрози в цілому (безпечне функціонування атомних електростанцій, ризик використання ядерної зброї), яка виникла  у сучасних умовах війни.

Наш дайджест ліцейських виховних заходів.

Бурльова М.С.: Із учнями 2 курсу історичного класу відбулася година спілкування «Чорнобиль: ДО та ПІСЛЯ...». Діти відтворили хроніку подій, які трапилися 36 років тому 26 квітня. Під час розповідей ліцеїсти не просто переказували те, що відбувалося, а висловлювали свої враження, думки щодо того, чи можна було б уникнути цієї катастрофи. У процесі бесіди історики переглянули відеоролик, з якого дізналися факти про Чорнобильську трагедію, які багато років були засекреченими. Крім того, досить цікавою виявилася дискусія щодо значення зони відчуження сьогодні. Одна з думок, яка прозвучала, була про те, що якби на цій території зараз «панувало життя», то вона стала б легкодоступною для ворогів, а оскільки все середовище є ураженим радіацією, то в умовах війни, це теж зброя, яка знищує окупантів на нашій землі. Година спілкування завершилася хвилиною мовчання в пам'ять про загиблих ліквідаторів, а також Захисників, які сьогодні захищають кордони нашої держави!

Закалюжний В.М.: У бесіді з учнями 1 курсу математичного класу акцентувалась увага на трьох компонентах Чорнобильської катастрофи. Фізичний – розглянули механізми функціонування ядерного реактора і людський фактор у збої його роботи; політичний – погіршення жахливих наслідків аварії в умовах закритого суспільства тоталітарної держави; безпека життєдіяльності – зважаючи на сучасні події особливо актуальним стало питання про правила безпечної експлуатації атомних реакторів.

Лепьошкіна О.В.: Під час години спілкування, присвяченій Чорнобильській катастрофі, учні 2 математичного А класу ознайомилися із підбіркою документальних фільмів від новинного сайту «Суспільне. Культура». Деякі учні висловили власну думку про сьогодення та загрозу застосування ядерної зброї.

Мазур Н.П.: На годині спілкування, тема якої «Чорнобиль - скорбота пам'яті людської», учні 2 курсу математичного Б класу переглянули та обговорили документальний відеоматеріал.

Осталецька Ю.П.:  Бесіда «Трагедія Чорнобиля не має віку». 36 років минуло з дня страшенної трагедії... Змогли подолати жахливі наслідки, у кожного своя ціна... Всі сподівалися, що зараз можливо уникнути чогось подібного. Але, на думку учнів І курсу природничого класу, у нас , на жаль, є загроза повторного зараження внаслідок погроз використання ядерної зброї країною-загарбницею, постійним обстрілом АЕС, ТЕЦ України, перешкоджання належному обслуговуванню персоналом таких серйозних об'єктів.

Даньшина Т.М.: Із учнями 2 курсу природничого класу переглянули документальний фільм «Чорнобильська трагедія», у підсумку бесіди  йшлося про те, що через людську недбалість земля в небезпеці, ми маємо не допустити катастроф у майбутньому, адже планета має жити, а не виживати.

Бережняк В.М.: Із учнями 2 курсу лінгвістичного класу провели бесіду на тему «Захистимо нашу планету від атома», переглянули відео «Чорнобиль: найбільша катастрофа за всю історію ядерної енергетики, звернули увагу на атомну загрозу сьогодні у зв’язку із воєнними діями.

Солдатенко С.В.:  Година спілкування «Сліди Чорнобильської трагедії в історії, літературі, музиці й кіно». Історія, література, музика, кіно - це ті життєві сліди, які повертають нас у різні періоди, нагадують про важливі події. Учні 1 курсу лінгвістичного класу пройшлися слідами Чорнобильської трагедії, яка закарбувала свій слід у пам'ятках історії, книгах, картинах, кіно, музиці. Ліцеїсти підготували багато цінної, пізнавальної інформації про подію 1986, яка іще раз нагадала всім про цінність людського життя, важливість вивчення історії своєї країни, інших країн задля неповторення катастроф. Пам'ятаємо, бо це сторінка нашої історії! Дякуємо, бо завдяки героїзму ліквідаторів, ми уникнули непоправного лиха. Цінуємо, бо кожна мить життя - неповторна!

 Диченко В.В.:  Із учнями 1 курсу історичного класу було проведено виховну годину, присвячену подіям Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль не має минулого часу».

Історики визначали причини аварії на ЧАЄС, обмінювались цікавими фактами. Ліцеїсти були приголомшені масштабами та наслідками ураження від поширення радіаційного пилу, адже наслідки катастрофи відчула уся планета, на декілька днів закривались європейські дитсадки, фермери змушені були знищувати солому, парникові овочі та фрукти, вражені кислотними дощами, погіршилось здоров’я цілих поколінь, виникали генетичні відхилення. Учні прослідкували хронологію подій ліквідації наслідків аварії, згадували художні фільми про вищезазначені події. Під кінець зустрічі хвилиною мовчання вшанували героїв – ліквідаторів. Історики отримали рекомендації щодо укріплення свого здоров’я та пам’ятки «Правила поводження у забрудненому середовищі».

Змістовні заходи. Знову і знову на годинах спілкування ми звертаємо увагу на безцінність людського життя.

Чорнобильська катастрофа – сьогодні не лише пам'ять, спогади, уроки…  Сьогодні знову актуальною, сучасною постала проблема ядерної загрози людству. Невже  не зроблені висновки?

Марина Семенова, ЗДНВР

 

Прочитано 236 разів
Web Analytics
monarchy-univalent