Вівторок, 25 січня 2022 20:37

Перше знайомство майбутніх хіміків із STEM – лабораторією

Оцініть матеріал!
(5 голосів)

Чи ви коли-небудь замислювались, звідки береться вода для щоденного використання? А що означають літери рН на етикетках косметичних виробів та продуктів харчування? Який математичний зміст цього поняття? Що дає нам змогу переконатися в безпечності для здоров’я запропонованих виробів? Чому різні солі можуть мати кисле, нейтральне або лужне середовище? Саме такі питання були розглянуті на позакласному заході з хімії «STEM– практикум: гідроліз солей. Визначення рН середовища». Така робота вимагає від дітей абсолютно інших способів і методів отримання нових знань: глибокого логічного аналізу проблеми, пошуку потрібних матеріалів, ознайомлення з цікавими фактами, що дає можливість дати відповіді на поставлені запитання. Усі ці знання діти здобувають самостійно, узагальнюють, систематизують, обґрунтовують, мислять творчо, діляться досвідом з іншими. Таке навчання вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних, фізичних, хімічних і наукових понять, адже STEM-орієнтований підхід до навчання передбачає вивчення нового матеріалу крізь призму природничих дисциплін, інформатики з використанням математичного апарату.

Застосування цифрового датчика рН забезпечуєточність вимірювання , високу частоту дослідження ( 25000 вимірів за хвилину), автоматичність процесів збору та аналізу інформації, можливість у реальному часі графічно відобразити динаміку зміни досліджуваних властивостей, швидкість та лаконічність у представленні та збереженні результатів вимірювання. Майбутні ліцеїсти прогнозували можливі значення рН середовища різних розчинів солей, а потім це практично перевіряли за допомогою цифрового датчика . Крім того, у роботі використовували класичні індикатори, які підтверджували електронні показники, а графік зміни рН, що постійно змінювався на екрані, привертав увагу учасників заходу.

STEM-освіта є невід'ємною частиною сьогодення, а наявність STEM-кабінету в ліцеї відкриває широкі можливості та перспективи.  Як показала практика , діти приязно ставляться до такої тенденції, виявляють активність та зацікавленість. Своя мінілабораторія в кабінеті створює середовище, де дітям пропонується мислити нестандартно, будувати власні концепції, реалізовувати проєкти та навчатися співпрацювати з ровесниками. 

Сподіваємося, що сьогоднішня зустріч з майбутніми хіміками є лише початком систематичної роботи, а методи STEM-викладання доведуть учням, що хімія — це не лише абстрактне і, як правило, теоретичне заняття, а й наукові методи, які можна щодня застосовувати у повсякденному житті, якщо розуміти їхню суть!

Мазур Наталія Павлівна, учитель хімії

Прочитано 411 разів
Web Analytics
monarchy-univalent