Версія для друку
Четвер, 13 січня 2022 09:09

Організаційно-педагогічні умови розвитку освітнього середовища ліцею в період реформування профільної освіти

Оцініть матеріал!
(5 голосів)

Саме так звучить тема дослідно-експериментальної роботи, над якою  педагогічний колектив Ніжинського ліцею Ніжинської міської ради при НДУ ім. М.Гоголя почав працювати у 2021-2022 навчальному році.

Тема є актуальною і важливою, адже одним із завдань Концепції Нової  української школи є впровадження профільного навчання старшокласників як одного з етапів реформування освітньої галузі нашої держави у відповідності до міжнародних стандартів середньої освіти. Тому постає проблема пошуку нових підходів до формування освітнього середовища в старшій профільній школі з метою створення найбільш сприятливих умов для розвитку особистості учнів, формування конкурентоспроможного випускника ліцею, що має чітке уявлення про майбутню сферу професійної діяльності та здатний до вільного й свідомого її вибору. Адже за рахунок змін у структурі, змісті й організації освітнього процесу профільне навчання дає можливість повніше враховувати інтереси, нахили й здібності учнів, їхні можливості, створювати умови для навчання старшокласників відповідно до їх освітніх і професійних інтересів і намірів щодо соціального й професійного самовизначення.

 Мета дослідження передбачаєнаукове обґрунтування та експериментальну перевірку ефективності організаційно-педагогічних умов розвитку освітнього середовища ліцею в період реформування профільної освіти.

У межах програми організаційно-підготовчого етапу вчителі ліцею вивчили нормативно-правове забезпечення експерименту, передовий педагогічний досвід, опрацювали літературу з вказаної проблеми. За круглим столом «Система профільної освіти в Ніжинському ліцеї Ніжинської міської ради при НДУ ім. М.Гоголя в 2018-2021рр.» науковий керівник експерименту Валентина Гавій, доцент кафедри біології НДУ ім. М.Гоголя,  ознайомила присутніх з аналізом науково-методичного забезпечення ліцею, психолог Світлана Солдатенко провела діагностування стану готовності учасників освітнього процесу до проведення експерименту.

Під час обговорення дійшли висновку, що Ніжинський ліцей Ніжинської міської ради при НДУ ім. М. Гоголя  має досить вагому базу для здійснення дослідно-експериментальної роботи з теми  «Організаційно-педагогічні умови розвитку освітнього середовища ліцею в період реформування профільної освіти».

Прочитано 327 разів

Галерея зображень