Субота, 27 листопада 2021 20:38

Моторошні сторінки історії…

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

О миттєвосте стій!

Дай хвилину

На спокуту до пам’яті йду,

По хрестах я вивчаю родину

Й колосок на надгріб’я кладу.

                                               О.Забарний

 

Традиційно, в четверту суботу листопада, в Україні відзначають пам’ятний день жертв Голодомору 1932-33 років.

У ліцеї було проведено виховні заходи,  присвячені пам’яті жертв Голодомору. Без болю не згадати страшні муки та переживання українського народу в 1932-1933 роках. Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, які залишили життя земне в пекельних муках.

Письменник Олесь Гончар занотує у щоденнику: «А мені згадався 1933-й. то ж таки був геноцид! Пів Сухої виморено голодом за одну весну. Сім'я Булата, коваля, де діти старші поїли менших… А ті мої товариші-однокласники Киселі, що незрівнянні успіхи виявили в математиці, - сьогодні в школі були, а на завтра вже не прийшли: померли обоє. Ні, то довічний Сталінів гріх, злочин, якому ніколи не буде виправдання…»

У результаті голодомору 1932-1933 років, за різними оцінками, загинули від 3 до 7 млн осіб: щохвилини Україна втрачала 17 своїх дітей, щогодини – близько тисячі, щотижня – близько 25 тисяч.

Також за даними слідства було визначено, що втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб.

Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1933 року все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм страшним крилом, і тих, хто народився після чорних років. Вона завжди буде об'єднувати всіх живих одним спогадом, одним сумом, однією надією.

Озиратися в минуле треба кожному. Ми маємо осмислити власне минуле, бо історія повторюється. І якщо ми не зробимо висновків сьогодні, то будемо ходити по колу. 
 З нагоди відзначення страшної для українського народу дати, в закладі було проведено класними керівниками години спілкування, круглі столи «Трагедія голодомору», уроки пам’яті: «Пам'ять не стерти роками», «Людської пам'яті мости», «Вшанування пам'яті жертв Голодомору», «Голодомор:згадуємо, щоб жити далі», «Свіча пам'яті», «Замордовані голодом», «Свічка пам'яті жертв голодомору», «Свіча милосердя».

  Звертаючись до ліцеїстів, класні керівники закликали всіх зберегти пам'ять про трагічні сторінки історії нашої держави для майбутніх поколінь та запалити свічку пам'яті 27.11.2021 року о 16.00.

                                                                                               Тетяна Даньшина

                                                                                               класний керівник ІІ

                                                                                               природничого класу.

Прочитано 293 разів
Web Analytics
monarchy-univalent