П'ятниця, 01 жовтня 2021 19:30

Бабин Яр. Сторінка Голокосту

Оцініть матеріал!
(4 голосів)

Цьогоріч виповнюється 80 років з моменту початку масових розстрілів єврейського населення у Бабиному Яру.

19 вересня 1941-го війська Вермахту увійшли до Києва. За кілька днів вибухнули будівлі у Київській цитаделі та на Хрещатику. Вибухи стали зручним приводом для окупантів провести показову каральну акцію. У підривах звинуватили євреїв. Насправді ж організаторами цих вибухів були радянські диверсанти. Перші арешти і розстріли відбулися вже 27 вересня. 28-го в Києві з’явилися оголошення, в яких наказували всім євреям міста зібратися зранку наступного дня на розі вулиць Дегтярівської та Мельникова.

Разом із Вермахтом у місто увійшли айнзатцгрупи СД. На них покладалося очищення армійських тилів від «небезпечних елементів» та придушення будь-якого опору. В Києві діяла айнзатцгрупа С, зокрема, зондеркоманда 4а. Разом із ними прибув штаб головнокомандувача СС і поліції «Росія-Південь», два батальйони зі складу поліцейську полку «Південь». Згодом у Києві з’явилася айнзатцкоманда 5. Саме ці підрозділи СС та поліції здійснювали масові розстріли євреїв у Бабиному Яру.

У 1941 році тут було розстріляно 34 тисячі мирних жителів міста Києва, винних лише у тому, що вони були євреями. У 1941—1943 у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком. За всі роки війни тут було вбито понад 100 тисяч людей – євреїв, українців, ромів, людей інших національностей, – а також військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні та інших жертв нацистської машини знищення.

Це місце поєднує нас у нашій скорботі, воно ж поєднує нас в усвідомленні необхідності пошуку та підтримки взаєморозуміння між нашими народами.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті В.В. Диченко

29 - 30 вересня – найтрагічніші дні в історії єврейського населення України.

Бабин Яр – місце пам’яті, яке стало відомим на весь світ символом нацистських злочинів під час Другої світової війни, символом Голокосту.

29 - 30 вересня 1941 року нацисти вбили тут майже 34 тисячі киян лише через те, що вони – євреї.

У ці дні вшановують пам'ять жертв масових розстрілів.

Ряд заходів, приурочених до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру, відбулося в нашому ліцеї: екскурс в історію   «Трагедія Бабиного Яру» (І курс, історичний клас), уроки пам’яті   «Не можна забути» (ІІ курс, історичний клас), «Без права на забуття…» (ІІ курс, математичний А клас), інформаційна бесіда «Свічка пам’яті загиблим у Бабиному Яру» (І курс, лінгвістичний клас),відеопоказ «Бабин Яр: без права на забуття» (  ІІ курс, лінгвістичний клас), перегляд документальної хронічки «Бабин Яр – наша незагоєна рана» (І курс, математичний клас), відеопрезентація «Трагедія Бабиного Яру через роки» (ІІ курс, математичний Б клас), документальні хроніки «Трагедія минулого не має» (І курс, природничий клас), година спілкування «Трагедія Голокосту – злочин проти людства. Трагедія у Бабиному Яру» (ІІ курс, природничий клас); підготовлена тематична полиця «Трагедія Бабиного Яру – в серці українського народу» (бібліотека).

Такі пам’ятні заходи вкрай необхідні, адже ми прагнемо жити у суспільстві, яке культивує   толерантність, міжнаціональне та міжконфесійне порозуміння.

«Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей» (Іван Дзюба).

До 80-х роковин трагедії Український інститут національної пам’яті презентує соціальний ролик із циклу «Події епохи», у якому наголошується на важливості збереження історичної пам’яті.

М.В. Семенова

 

Прочитано 218 разів

Галерея зображень

Web Analytics
monarchy-univalent