• Головна
  • Новини
  • Новини
  • Чорнобиль – довгий слід історії… 35-Я РІЧНИЦЯ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ
Понеділок, 26 квітня 2021 07:59

Чорнобиль – довгий слід історії… 35-Я РІЧНИЦЯ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

Оцініть матеріал!
(4 голосів)

У квітні виповнюється 35 років від дня однієї з найбільших техногенних катастроф ХХ століття – аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС).

26 квітня 1986 року, на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, розташованої  неподалік міста Прип'ять, Київської області, під час випробувань обладнання стався потужний вибух. Після вибуху і пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила території  не тільки України, Білорусі та Росії, а й  багатьох європейських країн: Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. Небезпечний рівень радіоактивного забруднення зафіксовано на площі понад 200 тис. квадратних кілометрів.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифіковано за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

 У перші дні після аварії було евакуйовано населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів (усього 115 тис. чоловік). Заборонялося брати з собою речі, дитячі іграшки, домашніх тварин тощо. Щоб не викликати паніку, евакуйованих переконували, що вони повернуться в рідні місця через три дні... 

На ліквідацію наслідків аварії були спрямовані величезні матеріальні та людські ресурси. Героїзм перших ліквідаторів дав змогу мінімізувати  потенційно тяжкі наслідки планетарного масштабу. Нажаль, багато хто з них за помилки та прорахунки політиків, науковців, конструкторів, заплатив власним життям чи здоров’ям. Офіційно безпосередньо від  променевої хвороби загинули 50 чоловік, але десятки тисяч отримали різні дози радіоактивного опромінення, яке спровокувало зростання кількості   захворювань  на рак, генетичні мутації тощо.

 За міжнародними оцінками в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за 35 років взяли участь десятки країн, понад 600 тисяч  людей, сотні наукових та проектних установ,  будівельних компаній  тощо.

На даний час спільними зусиллями України та міжнародного співтовариства ведуться роботи з перетворення Чорнобильської зони на екологічно безпечну систему. Зокрема, побудовано  нове укриття – конфайнмент (NewSafeConfinement), яке  дало можливість обмежити витоки радіоактивних речовин  зі зруйнованого реактора назовні до мінімуму.

 У цілому загальнодержавна програма України  з виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації  від 15 січня 2009 року  має бути завершена до 2065 року.

35-я річниця аварії на чорнобильській атомній електростанції – привід нагадати суспільству про помилки недалекого минулого та їх жахливі наслідки,  про героїчний подвиг тисяч «ліквідаторів»,  які ціною свого життя та здоров’я захистили світ від катастрофи і за що МИ ВСІ ЇМ ВДЯЧНІ!

 В.М. Закалюжний, учитель фізики

Прочитано 158 разів
Web Analytics
monarchy-univalent