Понеділок, 01 березня 2021 18:48

На території безпеки

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Телефони, планшети, комп’ютери та інші пристрої зв’язку з віртуальною реальністю давно й надійно увійшли в наше життя. Знайомство з різними ґаджетами починається ледь не з пелюшок. Тому справедливим буде припущення, що поряд із вивченням дітьми літер та чисел, обов’язковою має бути й медіаосвіта. Блукаючи просторами віртуального світу, дитина повинна знати, із якими Інтернет-загрозами вона може зустрітися та як їх уникнути.

Питання «цифрової гігієни», кібербезпеки є на сьогодні дуже актуальним, особливо з огляду на останні події, пов’язані з трагічними випадками в містах України. Аби уникнути ефекту Вертера, із учнями проводиться просвітницька та профілактична робота, під час якої в учнів формуються навички безпечної поведінки в Інтернеті: уміння розпізнавати фейкову інформацію, збереження конфіденційності особистих даних, обережного поводження з незнайомцями та віртуальними персонами, які пропонують дружбу або висувають сумнівні пропозиції у віртуальному просторі. Розглядаються такі негативні явища, як флеймінг, кіберпереслідування, кібергрумінг, секстинг, сексторшинг та ін. У ході групового обговорення учні виробляють правила безпечної поведінки в різних ситуаціях, пов’язаних із кіберзагрозами.

Оскільки зазвичай діти наслідують своїх батьків, то останні теж мають володіти достатнім рівнем медіаграмотності. Так, для батьків були запропоновані поради Тетяни Петракової, автора освітнього форуму «Безпечний світ дитини», які допоможуть татам і мамам уберегти своїх дітей від небезпек, які чатують в Інтернет-просторі, зокрема від смертельних челенджів.

Відомою є тріада співпраці діти-батьки-учителі. Даного принципу варто дотримуватися й при розгляді даної теми. Учителям було запропоновано ще раз нагадати для себе особливості підліткового і юнацького віку та прослухати інформацію про кібернебезпеки, зокрема психологічні особливості Інтернет-челенджів. Увазі педагогів було також представлено актуальну інформацію з профілактики суїцидів (розроблено Ювенальною поліцією України).

Життя людини – найбільша цінність! І не важливо, про яке саме життя йде мова, – реальне чи віртуальне. Головне правило – завжди залишатися на території безпеки!

Світлана Солдатенко, психолог ліцею

Прочитано 314 разів

Галерея зображень

Web Analytics
monarchy-univalent