7 правил гарної людини

На світі існує безліч правил, законів, теорем. Усі вони, безперечно, важливі. Проте ми, учителі, які сьогодні впевнено крокують у напрямку формування соціально компетентної особистості, переконані: вона, життєва компетентність, набагато важливіша теоретичних знань. Або, як говорять, найголовніше – аби людина була гарною. Я спробувала узагальнити основні закони й правила з різних наук, обрати з них найважливіші, поєднати із життєвим досвідом, і в мене вийшли «7 правил гарної людини». 

  1. Запамʹятайте, зазубріть 10 слів, по відношенню до яких не можна допускати орфографічних, орфоепічних, лексичних та інших помилок:

Батьківщина

Родина

Тато

Мама

Донька

Син

Дідусь

Бабуся

Брат

Сестра

Усі інші слова будь-якої мови є винятком, саме їх залиште для експериментів і випробувань.

  1. Взагалі, лінгвістичні правила  існують для створення ідеальної мови. Поняття майже нереальне. Як дистильована вода. Або вічний двигун. Або вічне кохання… Хоча, стосовно кохання… За любов варто поборотися. Любіть! Любіть щиро, палко, чесно, відверто. Любіть!

  2. Математичне правило «2х2=4» не підтверджується законами людських стосунків: добуток залежить від характеру множників. Якщо добрі наміри помножити на добрі вчинки, добрі справи та почуття набагато збільшаться в порівнянні із прогнозованим, або, як говорять математики, зростуть по експоненті.  А якщо сердиті слова помножити на сердитий голос, погляд, жест, то образа, що виросте на підґрунті зла, буде більш довгою та жорсткою. Множте добро!

  3. Фізичний закон збереження енергії працює на всіх рівнях. Ломоносов писав: «Усі переміни, що відбуваються у природі, мають таку властивість, що скільки чогось у одного тіла забирається, стільки додасться до іншого...» Не шкодуйте себе для досягнення мети – результат буде прямо пропорційно залежати від вкладених зусиль.

  4. Історики переконані: хто не знає свого минулого, програє в майбутньому, адже саме там витоки наших злетів і падінь, усе взаємоповʼязано. Якщо маєте успіх – дякуйте усім: Богу, батькам, родичам, учителям, товаришам, сусідам… Дякуйте! Вдячність захищає й окрилює.

  5. Біологи говорять, що людина на 90% складається з води. Це не зовсім правильно. Є люди, які на 90 % складаються з музики. Або з віршів. Або з формул. Або із спортивних досягнень. Люди бувають різні, але всі однаково заслуговують на повагу!

  6. Правила техніки безпеки вимагають вимикати електрику, коли виходиш із приміщення. Правила гарної людини потребують іншого: ідучи, залиште світло… Світло свого серця, світло своєї душі…

 З любов’ю та повагою Ваш директор Світлана Алєксєєнко

Ще в цій категорії: Слово про ліцей »
Web Analytics
monarchy-univalent